Plantinstructie.
Alles voor een optimaal resultaat
Wij willen u graag ontzorgen. Onze dienstverlening stopt dan ook niet bij de kassa, maar die gaat verder dan dat. Zo hebben wij onze eigen plantinstructies, waarmee wij u willen helpen bij het planten van uw aangeschafte bomen en planten.
Bodemverbetering
Planten
Water geven
Kluitplanten
Boompaal
Belangrijk is dat de grond rul is en daardoor goed waterdoorlatend. Om dit te bereiken dient u voor het planten de grond tot één meter diep los te maken. Rhododendrons, heide-achtigen en veel groenblijvende heesters houden van zure grond. Het is aan te bevelen om bij deze planten aan de grond turfstrooisel toe te voegen. Dit verzuurt de grond en verhoogt het organische-stofgehalte. Bij de overige planten is het aanbevelingswaarde voor het planten de grond te verbeteren d.m.v. het toevoegen van wat potgrond. Potgrond bevat een basisbemesting en is PH-neutraal. Meng deze potgrond met de bestaande grond.
Zorg dat de plant/boom geplant wordt op een plaats die goed waterdoorlatend is. Plant niet waar de grond het hele jaar door nat is. Maak een royaal plantgat (25% groter dan de kluit) dat ook onderin goed wordt losgemaakt (zie hierboven bij ‘bodemverbetering’) zodat de wortels van de plant/boom zich zowel horizontaal als verticaal kunnen ontwikkelen. Planten met een kale wortel zet je net zo diep als ze bij de kweker gestaan hebben. Dit kun je zien aan de verkleuring op de bast. Vaak is de stam groen-achtig en de wortel rood-bruin. De overgang hiertussen is de wortelhals. Dat is de diepte die de boom/plant moet krijgen. Bij planten of bomen met kluit of uit container moet de bovenkant van de kluit gelijk komen met het maaiveld. Let op: Het te diep planten van bomen of struiken is zeer nadelig voor de groei! Na het planten moet de grond licht aangetrapt en bewaterd worden. Niet te hard de grond aanstampen want dit vertraagt de kieming van de wortels.
Na het aanplanten van een boom of struik is het belangrijk om deze voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan eind oktober. Naaldbomen en groenblijvende bomen en struiken hebben het hele jaar door water nodig. De aangeplante bomen/struiken hebben net zolang water nodig totdat de nieuwe haarwortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels gegroeid zijn tot ruimschoots buiten het gegraven plantgat. Dit duurt meestal minimaal 2 groeiseizoenen. De juiste hoeveelheid water hangt af van de boom/planten-soort, het weer en ook de bodem. De periode van het uitlopen (maart/april) tot aan de langste dag (rond 21 juni) heeft de boom of plant het meeste water nodig. In de winter (vanaf november tot en met begin maart) heeft hij geen water nodig (m.u.v. groenblijvende soorten). Het aanplanten van bomen en planten tijdens warme periodes, is niet raadzaam maar indien dit toch gebeurt, is het erg belangrijk dat deze genoeg water krijgen na aanplant.
Kortom, houd met het water geven van de boom of struik rekening met de verdamping van het water in het gewas: Een plant zonder blad verdampt nauwelijks water en bij donker en/of regenachtig weer verliest de plant nauwelijks vocht. Bij hogere temperaturen en niet te vergeten schrale (oosten-) wind verdampt uw plant veel meer en droogt dan snel uit. Het is dan belangrijk goed water te geven.
Let wel: Overmatig water geven is ook niet goed; het gevaar bestaat dat de plant aan de wortels gaat rotten.
Groenblijvende bomen of heesters met een vlezige wortel die moeilijker aanslaan, worden met kluit geleverd. Om de kluit te verstevigen wordt er een jute gaas of acrylgaas omheen bevestigd. Dit gaas moet bij het planten gewoon om de kluit blijven zitten; het houdt de kluit goed bij elkaar en verteert snel. Bij grotere bomen ziet er meestal een (metalen) draadkluit om de kluit. Na het planten moet het bovenste gedeelte van de draadkluit losgeknipt worden zodat de boom de ruimte heeft om te groeien.
Om te voorkomen dat een zojuist geplante boom omwaait, is het noodzakelijk de boom te steunen m.b.v. een boompaal. Plaats de boompaal aan de windzijde van de boom (meestal zuid-west) en bevestig de boom met boomband op ongeveer 150 cm hoogte aan de paal. Let wel: Plaats voordat u de boom in het gat zet, eerst de paal. U zou anders de wortel van de boom kunnen beschadigen. Controleer of de boom niet wordt afgekneld of dat de bast niet wordt opengescheurd. Controleer ieder jaar of de boom nog genoeg ruimte heeft om te groeien.
Groeigarantie.
Het moet gewoon goed zijn
Op de bij ons aangekochte planten en bomen uit volle grond geven wij voor 50% groeigarantie mits goed geplant. Dat wil zeggen dat u, mocht de plant/boom niet aanslaan, voor de helft van de prijs een ander vergelijkbaar exemplaar krijgt. Het is dan wel zaak eerst samen met u te achterhalen wat de oorzaak is geweest en dit probleem te verhelpen. Op planten en bomen in pot, exoten, vaste planten en zomergoed geven wij geen garantie omdat het verplantingsrisico hiervan nihil is. Vorstschade vergoeden wij niet; Niet of beperkt winterharde artikelen dienen bij vorst vorstvrij te worden opgeslagen of indien dit niet mogelijk is, goed met plastic folie ingepakt te worden.