Een gezonde grasmat, een genot in het zomerseizoen!
Blog #1
Een gezonde grasmat in een gazon waar naast gras, niets anders groeit en dat er altijd fris-groen uitzien. Helaas is dat bijna nooit het geval, zeker als de bodem ook nog eens klei of zandgrond is. Deze bodems zijn namelijk uit zichzelf al een stuk zuurder. Mossen houden van deze lage pH waarde en groeien hierdoor erg snel waardoor het gras verdrongen wordt. Tevens houden mossen van schaduw en vocht waardoor een gazon in de schaduw een grotere kans heeft op mosvorming.
Hoe kan mosvorming voorkomen / beperkt worden?
- Het strooien van kalk: kalk zorgt er namelijk voor de pH stijgt; de bodem verandert en mossen kunnen er niet meer groeien. Tevens gaat er van het strooien van kalk ook een preventieve werking uit: door het beste in de wintermaanden. Pas op: Mest en kalk gaat niet goed samen, hoe vroeger in de winter het gazon behandeld wordt met kalk, hoe vroeger in het voorjaar jet hazon weer bemest kan worden.
- Het toepassen van anti-mos (organische meststoffen); Organische meststoffen hebben een dubbele werking: het gazon krijgt veel voedingsstoffen wat zorgt voor een hogere weerstand van het gazon en bescherming biedt tegen vorst en droogte. Daarnaast hebben weerstand van het gazon en bescherming biedt tegen vorst en droogte. Daarnaast hebben organische meststoffen een invloed op het bestrijden van mos. Ze zorgen er namelijk voor dat het mos tot aan de wortels verdwijnt..
Zowel kalk als antimos is verkrijgbaar in ons tuincentrum! Wanneer er echt veel mos in het gazon zit, dan kan dit het best worden verwijderd d.m.v. verticuteren, ofwel beluchten. Verticuteren maakt de grond losser waardoor de wortels van het gras meer zuurstof krijgen.